- Albanian Products: Blueberries
It’s once again blueberry season in Albania. The little, but powerful forest fruit (boronica) has grown quite a reputation and an export market as well especially after Tropoja and Kuksi Blueberries were registered as National Trademarks.
Wild blueberries in Albania (Vaccinium myrtillus L.) grow in a wide area in Northern Albania, but they can be found in central and eastern Albania too.
The most common areas where to find wild blueberries are Puka, Tropoja, and Kukes. It also grows in Peshkopi, Mirdita, Martanesh in Mat, in Shpati and Verca mountains in Elbasan, and Mokra highlands in Pogradec.
Wild blueberries in Tropoja grow in an area that spans over hundreds of hectares (700-800) in Gashi, Bytyci, Nikaj, Krasniq, and Mertur.
Blueberries are high in vitamins, minerals, and antioxidants, such as vitamin C, K1, B, quercetin, manganese, anthocyanins, myricetin, etc.
Meanwhile, the blueberry leaves contain calcium, iron, copper, magnesium, and phosphorus, tannins and they have many times more antioxidants than the fruit. Leaves are dried and added to tea blends.
The health benefits of wild blueberries vary from brain-boosting to disease-fighting. They are highly concentrated in nutrients.
Further on, blueberries are good for heart health, they boost brain function, reduce the risk of Type 2 diabetes, and improve eyesight, also help ease muscle soreness.
Blueberries and economic sustainability
Blueberries are among those native products that can put the eco back into the tourism economy.
Blueberry farming is considered a sustainable activity. It causes no direct or indirect harm to animals again as long as toxic chemicals and pesticides have not been used.
Moreover, given the small scale of family farmers, the chance for laborers exploitation is low.
Sustainable packing options have been introduced to Albanian exporters. Such options produce less waste, offer a more environmentally friendly option, and help enter high-value markets in the fresh produce sector.
The regions where wild blueberries grow in Albania are also well-known destinations for outdoor activities such as short and long-distance hiking, trekking, biking tours, camping, etc. Some of the areas welcome a considerable number of visitors during the blueberry season.
- Produkte Shqiptare: Boronica
Edhe një herë sezoni i boronicës në Shqipëri.Një frut i vogël, por i fuqishëm i pyllit (boronica) është bërë mjaft i njohur dhe një treg eksporti, veçanërisht pasi Tropoja dhe Kuksi u regjistruan si Marka Kombëtare Tregtare.
Boronica e egër në Shqipëri (Vaccinium myrtillus L.) rritet në një zonë të gjerë në Shqipërinë Veriore, por ato mund të gjenden edhe në Shqipërinë qendrore dhe lindore.
Zonat më të zakonshme ku mund të gjeni boronica të egra janë Puka, Tropoja dhe Kukësi. Ajo rritet gjithashtu në Peshkopi, Mirditë, Martanesh në Mat, në malet Shpati dhe Verca në Elbasan, dhe Malësitë e Mokrës në Pogradec.
Boronica e egër në Tropojë rritet në një zonë që shtrihet në qindra hektarë (700-800) në Gashi, Bytyci, Nikaj, Krasniq dhe Mertur.
Boronica është e pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë, të tilla si vitamina C, K1, B, kuercetina, mangani, antocianinat, miricetina, etj.
Ndërkohë, gjethet e boronicës përmbajnë kalcium, hekur, bakër, magnez dhe fosfor, tanina dhe ato kanë shumë herë më shumë antioksidantë se frutat. Gjethet thahen dhe shtohen në përzierjet e çajit.
Përfitimet shëndetësore të boronicave të egra ndryshojnë nga rritja e trurit deri në luftimin e sëmundjeve. Ato janë shumë të përqendruara në lëndë ushqyese.
Për më tepër, boronicat janë të mira për shëndetin e zemrës, ato rrisin funksionin e trurit, zvogëlojnë rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe përmirësojnë shikimin, gjithashtu ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së muskujve.
Boronica dhe qëndrueshmëria ekonomike
Boronica është ndër ato produkte vendase që mund ta kthejnë ekonominë në ekonominë e turizmit.
Bujqësia e boronicës konsiderohet një aktivitet i qëndrueshëm. Nuk shkakton asnjë dëm të drejtpërdrejtë ose të tërthortë për kafshët përsëri për sa kohë që kimikatet toksike dhe pesticidet nuk janë përdorur.
Për më tepër, duke pasur parasysh shkallën e vogël të fermerëve të familjes, mundësia për shfrytëzimin e punëtorëve është e ulët.
Opsionet e paketimit të qëndrueshëm janë prezantuar për eksportuesit shqiptarë. Opsione të tilla prodhojnë më pak mbeturina, ofrojnë një mundësi më të favorshme për mjedisin dhe ndihmojnë në hyrjen në tregje me vlerë të lartë në sektorin e produkteve të freskëta.
Rajonet ku rriten boronicat e egra në Shqipëri janë gjithashtu destinacione të njohura për aktivitete në natyrë si ecje në distanca të shkurtra dhe të gjata, shëtitje, udhëtime me biçikletë, kampe, etj. Disa nga zonat mirëpresin një numër të konsiderueshëm vizitorësh gjatë sezonit të boronicës.
[source: investinalbania]
Discussion about this post