Calendula, a widely cultivated flower in Albania for decoration or commercial purposes, ranks among the top exported Medicinal and Aromatic Plants (MAP) over the last years. Although not talked about enough, the yellow-orange flower tops the export’s list of Albanian MAPS along with sage, oregano, and wild mountain thyme.
Calendula Officinalis has been historically coveted for its medicinal properties. This makes it a widely cultivated crop for its dried flower, leaves, seeds, which are used in medicinal products or the textile industry as a natural dye. The flowers have several applications in the cosmetic industry and personal care products. Given that it is an edible flower, Calendula has been used orally in traditional herbal medicine for its skin health properties.
Nowadays, ingredients derived from Calendula including its seed oil, whole-plant extract, flower extract, and flower oil are found in formulations of face and hair care products, lip balms, soaps, lotions, and other body care products. The flower has skin conditioning and fragrance properties, which make it popular in the cosmetic industry.
Economic impact
Based on the data provided by a USAID survey, Calendula is a profitable crop. The price range is Lek 700-800 per kg. The average yield per hectare is 500-800kg. The total cost is estimated at Lek 40,000 to Lek 80,000 per hectare. Meanwhile, the average income per hectare is estimated at Lek 400,000 to Lek 640,000.
These numbers prove the economic advantage of Calendula cultivation in areas where it’s not possible to cultivate other medicinal and aromatic plants. Currently, in Albania, Calendula is cultivated in Korca and other regions by small-scale farmers.
Produkte Shqiptare: Bima Medicinale Kalendula
Kalendula, një lule e kultivuar gjerësisht në Shqipëri për qëllime dekorimi ose komerciale, renditet ndër bimët mjekësore dhe aromatike më të eksportuara gjatë viteve të fundit. Edhe pse nuk është folur sa duhet, lulja e verdhë-portokalli kryeson listën e eksportit të MAPS-ve shqiptare së bashku me sherebelën, rigonin dhe trumzën e egër malore.
Kalendula – Calendula officinalis L, është lakmuar historikisht për vetitë e tij medicinale. Kjo e bën atë një kulturë të kultivuar gjerësisht për lulen e tharë, gjethet, farat, të cilat përdoren në produktet mjekësore ose industrinë e tekstilit si një ngjyrë natyrale. Lulet kanë disa aplikime në industrinë kozmetike dhe produktet e kujdesit personal. Duke qenë se është një lule e ngrënshme, Kalendula është përdorur me gojë në mjekësinë tradicionale bimore për vetitë e saj shëndetësore të lëkurës.
Në ditët e sotme, përbërësit që rrjedhin nga Kalendula përfshirë vajin e saj të farës, ekstraktin e bimëve të plota, ekstraktin e luleve dhe vajin e luleve gjenden në formulimet e produkteve të kujdesit për fytyrën dhe flokët, balsamët e buzëve, sapunët, kremrat dhe produktet e tjera të kujdesit të trupit. Lulja ka veti të kondicionimit dhe aromës së lëkurës, të cilat e bëjnë atë të popullarizuar në industrinë kozmetike.
Vlerat ekonomike
Bazuar në treguesit sipas statistikave nga USAID dhe nga praktikat e deritanishme të kultivimit të Kalendulës, rezulton se, bazuar edhe në çmimet aktuale të grumbullimit, të cilat lëvizin nga
700-800 lek/kg për petalet, kultivimi i kalendulës ka një leverdi të lartë ekonomike.
Prodhimi i petaleve të thata në një hektar shkon 500 – 800 kg/ha/vit. Kostoja e prodhimit, që nënkupton totalin e shpenzimeve të përgjithshme të kultivuesit shkon nga 40.000 deri në 80.000 lekë/ha.
Ndërsa të ardhurat mesatare vjetore prej 400.000 deri 640.000 lekë/ha, flasin për leverdinë ekonomike të kultivimit të kësaj bime në ato toka e zona, ku bimët e tjera nuk këto kanë rezultate.
[Source info: USAID]
Discussion about this post